Στην Πειραϊκή λειτουργούσαν την εποχή εκείνη «κακόφημα κέντρα» όπου γινόταν χρήση ναρκωτικών, κυρίως χασίς. Τα κέντρα αυτά υπήρχαν πολλές δεκαετίες πριν από την άφιξη των προσφύγων, στις ακατοίκητες -τότε- περιοχές της.

Η χρήση ναρκωτικών στην Ελλάδα άρχισε από τις φυλακές, κοντά στα τέλη του 19ου αιώνα, εξαπλώθηκε δε αργότερα και στους «προσφυγικούς συνοικισμούς», που και αυτοί άργησαν να ξεφύγουν από «το περιθωριακό πλαίσιο».
Η ζωή στον Πειραιά κυλούσε ανάμεσα σ' αυτές τις «συμπληγάδες» των «μεγάλων μαχαιριών».

Μετά την εκκαθάριση της περιοχής από τη ναυτική περίπολο άρχισαν σιγά-σιγά να λειτουργούν διάφορα «εξοχικά» κέντρα.

Το κέντρο «ΠΑΡΛΑΜΑ» έγινε γρήγορα γνωστό και οι πελάτες του έρχονταν από διάφορα σημεία της Αθήνας και από άλλες περιοχές. Μπροστά στο ΡΟΛΟΪ (Δημαρχείο) μια μικρή βάρκα μετέφερε την πελατεία στο «εξοχικό» κέντρο. Επί της υποδοχής των πελατών ήταν ο πασίγνωστος ΜΗΤΣΟΣ ΠΕΡΙΔΡΟΜΟΣ, εκδότης μιας εφημεριδούλας με τον τίτλο «Ο ΜΗΤΣΟΣ ΠΕΡΙΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ» που μοίραζε δωρεάν στους πελάτες που μετέφεραν στο κέντρο «Ο ΠΑΡΛΑΜΑΣ». Σ' αυτό το μαγαζί που ήταν το καλύτερο έπαιζε γραμμόφωνο με ρεμπέτικα τραγούδια και σερβιρίζονταν ωραία φαγητά, κυρίως θαλασσινά.

Ακριβώς μετά τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων λειτουργούσε για πολλά χρόνια το «εξοχικό» κέντρο «Ο ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ» με μια ξύλινη εξέδρα μέσα στη θάλασσα που σερβίριζε φρέσκο χταπόδι και μαρίδα Φαλήρου. Εκεί κοντά δημιουργήθηκε και λειτούργησε για πολλά χρόνια και το κέντρο διασκέδασης «Ο ΝΕΓΚΑΣ».

Στην αντίθετη πλευρά της Πειραϊκής ακτής και δίπλα από τη σημερινή πλατεία «ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ» (κληροδότημα Κολοσούκα), όπου βρίσκονται τα δύο μικρά γήπεδα μπάσκετ και τένις, λειτουργούσαν τα «σεπαρέ» του ΠΑΣΣΑΡΗ.

Λίγο πιο πέρα βρίσκονται το 1ο Δημοτικό Γυμναστήριο που έχει παραχωρηθεί στον Α.Ο «ΠΟΡΦΥΡΑΣ» και το 2ο Δημοτικό Γυμναστήριο που έχει παραχωρηθεί στον Α.Φ.Μ.Σ «ΦΟΙΝΙΞ». Και οι τρεις χώρες ανήκουν στον Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Πειραιά.


<< Προηγούμενη σελίδα Επόμενη σελίδα >>